Yağlı boya nedir? Yağlı boyalar, genellikle keten tohumu yağı olan pigment tozu ve yağdan yapılır. Diğer boyaların çoğundan daha uzun süre kururlar ve kullanırken ve temizlerken özel dikkat gerektirirler. İşte yağlı boyaya başlarken izlemeniz gereken adımlar:
Yağlı boyaya başlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
Domuz kılından (tercihen) veya sentetik elyaftan yapılmış boya fırçaları
Yağlı boyalar
Üzerine boyamak için tuval veya başka bir yüzey
Boyalarınızı inceltmek için solvent (tercihen kokusuz) ve/veya keten tohumu yağı
Bir parça kalın karton gibi boyalarınızı karıştırmak için bir palet ve karıştırmak için bir palet bıçağı (fırçalarınızı kendiniz kullanmayın)
Kağıt havlular ve/veya eski paçavralar
bir şövale
Yağlı boyaya başlarken sadece birkaç temel renkle başlayın. Bu, renk karıştırma ile daha fazla deneme yapmanızı sağlayacak ve bu da size yağlı boyaların nitelikleri hakkında iyi bir fikir verecektir. Ana renkler artı beyaz ve siyahla başlayın ve yağlı boya temellerini öğrendikten sonra diğerlerini ekleyin. Başlangıç setleri, yeni başlayan yağlı boya ressamları için iyi bir aralık sağlar.
Bazı insanlar evde yağlı boya yapamayacağınızı düşünüyor. Bu doğru değil, ama dikkatli olmanız gerekiyor. Yağlı boyaların kendileri güçlü bir kokuya sahip olabilir ve boyayı inceltmek ve fırçalarınızı temizlemek için gereken çözücüler zehirlidir. Açık havada veya bol havalandırmalı bir odada bir yer bulun. Bazıları cilt tarafından emilebilen tehlikeli kimyasallar içerdiğinden, boyaları tutarken lateks veya nitril eldivenlerin kullanılması da tavsiye edilir.
Tuval üzerine yağlı boya yapmayı öğrenirken atlamamanız gereken önemli bir adım var. Yağlı boya kalındır ve önce gesso uygulamazsanız, yağlar tuvalinize veya başka bir yüzeye sızacaktır. Bu, yalnızca bitmiş resminizin görünümünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda tuvalin zamanla bozulmasına da yol açabilir. Gesso ayrıca boyanın yüzeye daha kolay geçmesine yardımcı olur.
Bazı tuvaller ve panolar gesso ile önceden astarlanmıştır, ancak değilse, bunu kendiniz yapmanız gerekecektir. Gesso, tebeşir, alçı ve pigment karışımıdır ve akrilik veya tavşan derisi yapıştırıcı çeşitleriyle gelir. Gesso'nun kuruması yaklaşık bir saat sürer ve genellikle iki kat gerekir.
Tuvalinizi hazırladıktan sonra yağlı boya işlemine başlamaya hazırsınız. Yağlı boya kullanan sanatçıların, tuvali, resmin temeli olacak rengin ince bir yıkamasıyla kaplayarak başlaması yaygındır. Ardından, baskın şekilleri, çizgileri ve odak noktalarını kabaca tuval üzerine kurşun kalemle veya hafif bir siyah boya tabakasıyla çizerler.
Bunu yaptıktan sonra, bazı renkleri karıştırmaya hazırsınız. Yağlı boyalara, diğer pigment türlerine uyguladığınız gibi renk karıştırma ilkelerini uygulayın. Tüpten boyaya solvent veya keten tohumu yağı ekleyerek boyanızı incelterek farklı bir etki verebilirsiniz.
Resminizi hazırladıktan sonra, boyayı ve rengi oluşturmanız gerekir. Yağlı boya temellerinden biri “yağsız yağ” kuralına uymaktır. Bu, yağlı boyanın kuruduktan sonra çatlamasını (veya ilk etapta sonsuza kadar kurumasını) önler. Boya ne kadar yağlı olursa, o kadar "yağlı" olur ve kuruması o kadar uzun sürer. Bu nedenle, çatlamayı önlemek için her zaman daha yağlı (daha ince) boyaları önce daha yağlı (yağlı) katmanların altına uygulamak isteyeceksiniz. Yağlı boya ne kadar sürede kurur? Bu, ne kadar kalın olduğuna bağlıdır, ancak üç ay veya daha uzun sürebilir.
Tablolarımıza Aşağıdaki Linklerden Göz Atabilirsiniz
Yağlı Boya Tablolar